Konzervatorsko-restauratorski projekti

Zaklada se bavi konzervacijom i restauracijom kulturnih, povijesnih i umjetničkih dobara Istarske županije i Hrvatske, te kroz daljnju djelatnost Didaktičke radionice za održavanje kulturnih dobara prethodno održane u Vodnjanu namjerava proširiti znanja, metode i tehnike tradicionalne i suvremene konzervacije.

Ovaj je projekt namijenjen stručnjacima za različite vrste materijala od kojih su sazdana kulturna dobra koji žele produbiti iskustvo rada na kulturnim i umjetničkim dobrima, posebno dobrima venecijanskog porijekla u Istri i Hrvatskoj.

Prvi projekt je već realiziran u Vodnjanu. pdf

Projekti iz područja kulture

Zaklada će u svom sjedištu i radionici osnovati centar za izložbenu djelatnost, književne susrete, večeri poezije i filma kao priliku za suradnju gospodarstvenika i umjetnika.

Kroz Pilot projekte, Zaklada namjerava pokrenuti niz monografskih i grupnih izložbi mladih umjetnika koje se mogu prenositi i postavljati na drugim lokacijama. Započet ćemo 2019. godine, u suradnji sa Zakladom Concilio Europeo dell’Arte i tijelima s kojima već surađujemo.

Pronaći ćemo i druga mjesta i gradove diljem Istre i ostatka Hrvatske, ustanove, gospodarske subjekte i fizičke osobe voljne postati dijelom mreže unutar koje će se razvijati niz projekata iz područja kulture, trajnih i dugoročnih projekata koji će nadići ljetnu sezonalnost, te građanima i gostima omogućiti cjelogodišnje sudjelovanje u kulturnim događanjima.

Sve gore navedeno odvijat će se u okviru Pilot projekata.

Pilot projekti, konzervatorsko-restauratorski, kao i projekti iz područja kulture, bit će u cijelosti financirani privatnim sredstvima i europskim fondovima, u skladu s državnim, županijskim i gradskim smjernicama i prioritetima.

Pilot projekt

U okviru PILOT PROJEKTA realizirat će se niz projekata koji se nakon održavanja u određenom mjestu ili gradu mogu replicirati odnosno prilagoditi potrebama drugog korisnika projekta.

Polazeći od eksperimentalnog projekta Città antica-Stari grad pokrenutog u Vodnjanu kojim se namjeravaju ostvariti difuzne smještajne jedinice u napuštenim, ruševnim ili nekorištenim povijesnim građevinama, projekt će se nastaviti u ostalim mjestima i gradovima s ciljem preuređenja takvih građevina u udobne i elegantne prostore opremljene za prihvat gostiju prema toskanskom modelu (Val d’Orcia).

Uslijedit će osnivanje Difuznog etnografskog muzeja i Difuznog muzeja mora koji će omogućiti i najmanjem mjestu da posveti jedan ili više prostora takvom muzeju lokalnih povijesnih specifičnosti.

Najvažniji cilj svih projekata je stvaranje samostalne ekonomije razmjera uz valorizaciju područja i ruralnog ambijenta, bez dodatnog zauzimanja zemljišnih resursa i betonizacije. Ekonomičnost i nova radna mjesta na lokalnoj razini, prilike za razvoj kulturnog i zdravstvenog turizma pridonijet će stvaranju novih poslovnih prilika i podizanju blagostanja cjelokupnog područja i njegovih stanovnika.

Počevši u proljeće 2020., te tijekom 2021. godine, u gradovima Istre i ostatka Hrvatske pronaći ćemo ustanove, gospodarske subjekte i fizičke osobe voljne postati dijelom mreže unutar koje će se razvijati niz projekata iz područja kulture, trajnih i dugoročnih projekata koji će nadići ljetnu sezonalnost te građanima i gostima omogućiti cjelogodišnje sudjelovanje u kulturnim događanjima.