Zaklada Ars et Labor je pravna osoba koja promiče projekte od javnog značaja na području konzervacije i kulture.

Misija

Zaklada Ars et Labor osnovana je s ciljem promicanja zaštite povijesnog, umjetničkog i kulturnog nasljeđa Istre, te njegove valorizacije u gospodarske svrhe. Namjerava olakšati osmišljavanje i razradu kulturnih i umjetničkih projekata na području Istre u suradnji s postojećim tijelima. Zaklada također namjerava poduprijeti kulturne aktivnosti koje se izravno i neizravno tiču planiranog djelovanja i izvan granica Istre, uključujući promicanje istarskih tradicija i prošlosti, mjesta doticaja naroda, kultura i civilizacija.

Istra je prekrasna zemlja brežuljaka i mora, s krajobrazima prošaranim maslinicima i vinogradima, bogate povijesti i umjetnina koje sežu 2000 godina u prošlost, do razdoblja Histra i Rimljana, s nalazima iz ranog srednjeg vijeka do razdoblja Venecije. Jedna je od rijetkih regija koje se mogu podičiti tako jedinstvenom i fascinantnom prirodom, umjetnošću i prirodom.

Dignano

Zbog čega započeti upravo u Vodnjanu?

Vodnjan je idealan grad za provedbu pilot projekata.
Star je, lijep i zapušten. Diči se značajnim arheološkim, povijesno-umjetničkim i graditeljskim nasljeđem, većim dijelom napuštenim i zapuštenim. Radi se o gradiću koji se nalazi na brdu, s pretežno poljoprivrednim gospodarstvom, nadomak Pule i mora, nasuprot Brijunima. Gradom prolazi lijepa, no napuštena Trgovačka ulica, negdašnje središte održivog obrtničkog i industrijskog eksperimenta. Prisjetimo se radionice majstorskog postolara Voivode ili svilare Tommasa Sottocorone, te današnje tvrtke Infobip.
Vodnjan je idealno središte projektnih aktivnosti i alternativnog turizma koji spaja kulturu i hranu.

Među mogućim aktivnostima, potencijalnim projektima, izdvajamo sljedeće:

1. Otvaranje radionice za izradu održivih solarnih crijepova te Centra za istraživanje i razvoj materijala vezanih uz energetsku učinkovitost u zaštićenoj povijesnoj jezgri.
  2. Otvaranje višenamjenskog Interkulturalnog ureda i Međunarodnog kulturnog centra u prostorima sjedišta Zaklade Ars et Labor, koji će u suradnji sa stručnjacima osnovati Centar za pripremu europskih i ostalih projekata u području konzervacije i povezanih kulturnih aktivnosti. Djelatnostima će izravno i autonomno upravljati Zaklada, kroz suradnju sa svim zainteresiranim subjektima voljnim sudjelovati u gospodarskim djelatnostima ovoga tipa, uz korištenje privatnih sredstava i EU fondova.
  3. Osnivanje Kuće ideja. Zaklada želi biti rasadnik ideja otvoren za suradnju s poduzetnim osobama s jasnim zamislima o načinu valorizacije teritorija i stvaranju mikroekonomije koja će koristiti tom istom području, a koja će biti usko povezana s kulturom u dubljem smislu.

Na taj će način Vodnjan postati središte i pokretač vlastite povijesne obnove i nastaviti produbljivati iskustvo rada na projektima obnove u svrhu revitalizacije napuštenih gradskih prostora. To je projekt kojeg Zaklada Ars et Labor namjerava provesti u suradnji sa svim zainteresiranim subjektima u skladu s važećim zakonima i propisima.

Palazzo a Dignano

VIRTUALNE TURE